SZCZERA  GOŚCINNOŚĆ  ANDALUZJI

 

Aby poznać właściwą Andaluzję, trzeba dotrzeć do mieszkańców białych wiosek wysoko w górach, poznać ich styl życia, podzielić się z ich kłopotami codziennymi, spróbować ich typowe dania…

Zabierzemy Cię do COLMENAR, około 60 km od Malagi, gdzie rozpoczniemy dzień od typowego andaluzyjskiego śniadania: churros z gorącą czekoladą.

W ALFARNATE pospacerujemy po mieście. Tam odwiedzimy również spółdzielnię oliwek i zbóż, gdzie dowiemy się, w jaki sposób uzyskuje się tradycyjną oliwę z oliwek (podstawa diety śródziemnomorskiej). Będziemy też mieli okazję ją skosztować.

Następnie pojedziemy do ALFANATEJO, małej wioski w pobliżu Alfarnate. Tam odwiedzimy jeden ze starych domów, który zachował się tak, jak istniał podczas minionych wieków. Zaoferują nam małą przystawkę lokalnych produktów: słodkie wino, solone migdały i suszone figi. Możemy również spróbować różnych odmian miodu, na przykład miód z awokado, miód leśny, miód eukaliptusowy, miód z kwiatu pomarańczy …

Najważniejszym wydarzeniem tego dnia jest obiad w domach wieśniaków. Skosztujemy z nimi ich typowe potrawy, własne desery, likiery, owoce z ich ogrodów.  Podzielimy się z życiem na codzień mieszkańców górskiej Andaluzji.

Abrir chat