NERJA I FRIGILIANA

Nerja to malownicza wioska rybacka, przekształcona w jeden z najbardziej znanych kurortów w prowincji Malaga (około 60 km od samej Malagi).  Przyciąga uwagę przedewszystkim swoim położeniem między stromymi klifami.

Będziemy się poruszać po regionie zwanym AXARQUÍA (z języka arabskiego „region wschodni”, na wschód od Malagi, bardzo ważnego portu podczas całej swojej historii). Region jest słynny przedewszystkim z produkcji rodzynek, słodkiego wina i owoców tropikalnych, takich jak mango, papaya czy awokado.

Aby docenić architekturę miasta NERJA, trzeba pospacerować typowymi wąskimi uliczkami starówki miasta do słynnego Balkonu Europy, promenady zbudowanej na klifach, która właśnie tworzy najpiękniejszy panoramat tego ujmującago miasta.

Po czasie wolnym dedykowanym na rozkoszowanie się bogatymi potrawami  miejscowej gastronomii pojedziemy do FRIGILIANY (30 minut), jednej z białych wiosek, która do dziś zachowuje swój andaluzyjski charakter (ulice, domy i systemy kanalizacyjne powstały w XVI. wieku i tak się też zachowały do dziś dnia). Zwiedzanie rozpoczniemy od Casa de Aperos, dziś Biura Turystycznego i Muzeum Archeologicznego Frigiliana. Budynek był mocno powiązany z Cukrownią, niegdyś dworem szlacheckim właścicieli Frigiliany, a obecnie mieści jedyną aktywną fabrykę miodu trzcinowego, która istnieje w Europie. Pospacerujemy ulicami, wyjaśniając sobie źródło dochodów tej uroczej wioski: miód z trzciny cukrowej, rodzynki, słodkie wino, suszone figi, …

Abrir chat